Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen homepage

Ben je slachtoffer of getuige van discriminatie?

Wij helpen je verder op weg.

Hoe kunnen we je helpen?

Heb je een oneerlijke behandeling meegemaakt, gezien, gehoord of wil je advies? Ben je niet zeker of wat jij meemaakte een vorm van discriminatie is, zoals op grond van geslacht, gender, zwangerschap, moederschap, medisch begeleide voortplanting, gezinsverantwoordelijkheden, gendertransitie, genderidentiteit of -expressie of andere gelijkgestelde criteria? Werden je grenzen overschreden en denk je slachtoffer van digitaal seksueel geweld te zijn?

Doe een melding via het gratis nummer 0800/12 800 (druk 1) (op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 9 en 12 uur, en op woensdag tussen 13 en 16 uur). Buiten deze uren kan je een bericht inspreken op het antwoordapparaat. Of meld het ons via het online meldingsformulier.

Voor meldingen over discriminatie op basis van onder meer huidskleur, handicap, leeftijd, seksuele geaardheid, religie of levensopvatting kan je terecht bij Unia.

Voor meldingen in verband met privé- of familiale geschillen (zoals echtscheidingen, problemen rond de verblijfsregeling van minderjarige kinderen of familieruzies) is het Instituut niet bevoegd om op te treden.

Dit zijn voorbeelden van discriminerende situaties. Deze lijst is niet volledig. Je kan zelf nog andere persoonlijke ervaringen hebben of opgemerkt hebben die jou discriminerend lijken, die niet in deze voorbeelden vervat zitten. Aarzel niet om ons ook deze te melden, zodat wij ze kunnen analyseren.

Wat doen we met jouw melding?

We luisteren naar jouw verhaal en onderzoeken of jouw melding behandeld kan worden door het Instituut. Als er sprake is van gendergerelateerde discriminatie of seksisme, geven we advies over de verdere stappen die je kan ondernemen. Het verlenen van info, advies en juridische bijstand door het Instituut is volledig gratis en vertrouwelijk. Blijf niet met je vragen zitten, het Instituut heeft antwoorden.

Hoe gaan we te werk?

Alleen als jij dit wenst, kunnen we contact opnemen met de tegenpartij en optreden als bemiddelaar om tot een wederzijds akkoord te komen tussen jou en de tegenpartij. Het Instituut onderneemt nooit op eigen initiatief stappen of acties rond de ingediende dossiers en handelt enkel met jouw toestemming. In sommige gevallen kan het Instituut samen met de melder in rechte optreden en kan het beslissen de gerechtskosten gedeeltelijk of volledig te betalen. Lees meer info over onze werkwijze en wat je mag verwachten.